Autoconeixement

1. La línia de la vida

Tracem en un full en blanc una línia horitzontal. 

En el punt mitjà situarem el moment actual. 

Abans d’aquest punt assenyalarem els diferents moments de la nostra existència que considerem més importants. 

Després de la marca del moment actual, escriurem els nostres objectius a curt i llarg termini

A continuació, reflexionarem sobre el que hàgim escrit. El resultat és una visió de la nostra pròpia vida, del que considerem important i transcendental i dels objectius que volem aconseguir. 

Pots completar l’exercici escrivint una autobiografia.

2. Marca’t un DAFO

La mateixa eina que s’utilitza en l’entorn empresarial per a analitzar projectes empresarials pot ser-nos útil per a reconèixer-nos a nosaltres mateixos. En la mateixa línia de la resta d’exercicis, el DAFO personal té com a objectiu detectar les nostres febleses i amenaces, però també les fortaleses i oportunitats. No tens més que seguir l’esquema:

bienestar emocional


Propostes per casa...


3. Comença avui mateix un diari d’emocions

Atendre les teves pròpies emocions et donarà molts detalls sobre tu mateix. 

Ser conscient de l’estat emocional propi facilita l’autoconeixement

Comença per escriure tots els dies com et sents i per què. Si hi ha hagut alguna cosa que t’hagi provocat alguna emoció, ja sigui positiva o negativa, anota-ho. Destina una llibreta per a aquest propòsit de manera que tinguis tot el diari en un sol lloc i et resulti més fàcil rellegir-lo després

Per a escriure, tria un moment relaxat en el qual et trobis sol. 

L’objectiu d’aquest exercici és reconèixer les emocions que més ens afecten, aquelles que no sabem gestionar i amb les quals ens sentim perduts. Per a aconseguir-ho, procura ser el més constant possible i no et censuris. No et preocupis si les teves anotacions són caòtiques al principi, amb la pràctica i constància veuràs que tot fluirà.


4. L’àlbum de fotos familiar

Aquest exercici és semblat a la línia de la vida, excepte per un detall: involucra a l’entorn familiar. Com a éssers socials, les persones sentim la necessitat de relacionar-nos i la família és el nostre principal manteniment emocional. Les relacions i dinàmiques en el si familiar ens afecten i construeixen, per la qual cosa conèixer el nostre paper dins de la nostra família tindrà com a resultat conèixer-nos molt millor. Per a aquest exercici, l’ideal seria tenir un àlbum de fotos familiar del qual puguem seleccionar moments importants i analitzar-los. Les fotografies han d’estar ordenades cronològicament i hem de preguntar-nos pel nostre paper però també pel dels altres participants. Com es reparteixen els rols i funcions? Quin és el teu paper? Com et sents amb aquest rol?

Aquestes són només algunes de les activitats que podem realitzar per a conèixer-nos millor. Com hauràs pogut comprovar fa falta tenir una mica de temps per a elles, però l’esforç val la pena. Pots aprofitar una visita a les muntanyes per a procurar-te el moment ideal. I si no, sempre pots fer-les a casa. Anima’t, conèixe-te a fons!